J.F. Willumsen

J.F. Willumsen (1863-1958) virkede i over 70 år som maler, billedhugger, grafiker, keramiker og arkitekt. Han var brændende optaget af kunstneriske spørgsmål og stillede hele tiden nye udfordringer til sig selv og sit arbejde.

 

Han begyndte i 1880’erne at male realistiske skildringer af arbejdere og fattige. Efter et par år på Kunstakademiet brød han ud og blev elev på P.S. Krøyers malerskole.

 

I 1893 var han sammen med kunstnere herfra med til at stifte ”Den Frie Udstilling” og tegnede få år efter udstillingens bygning, der stadig er i funktion i København. I denne periode vakte hans symbolistiske værker stor opmærksomhed og skandale. Efter år 1900 vendte han sig atter til en mere direkte gengivelse af natur og mennesker.

 

Willumsen samlede inspiration på talrige rejser i udlandet og boede i flere perioder i Paris og i Spanien. Fra 1928 til sin død levede han i Sydfrankrig.

 

Willumsens værker findes på førende museer i hele Skandinavien. I 1957 indviedes et særskilt museum for hans kunst i Frederikssund. Mens han levede, var hans værker ofte genstand for megen strid, men han regnes i dag for en af vore betydeligste danske kunstnere.

 

Se mere her

J F Willumsen